Упис 2023 - Основне академске студије

Програм афирмативне мере за упис припадника ромске националне мањине

15.05.2023, 10:05

Кандидати, припадници ромске националне мањине могу конкурисати на упис на студијске програме Универзитета у Београду и кроз Програм афирмативних мера уписа који спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Упис:

  • Кандидати који желе да у школској 2022/2023. години упишу прву годину основних и интегрисаних студија на високошколским установама чији је оснивач Република на основу Програма афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине, приликом подношења пријаве и прописане документације за упис на студије високошколској установи прилажу и следећа документа:
  • Упис на високошколску установу у оквиру Програма афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине у оквиру квоте која је одобрена одлуком Владе РС за ову афирмативну меру може да оствари студент који је положио пријемни испит.
  • После завршеног полагања пријемних испита (испита за проверу сколонсти и способности) кандидати који су се изјаснили за коришћење Програма афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине из тачке 1., а положили су пријемни испит (испит за проверу склоности и способности) рангирају се на посебној ранг листи, са које високошколска установа уписује највише онолико кандидата колико је одобрено Одлуком Владе РС за ову афирмативну меру.
  • Студенти који се на овај начин не упишу рангирају се са осталим кандидатима за редовна буџетска места.
  • Уколико се у оквиру Програма афирмативне мере упише мањи број студената од броја одобреног Одлуком Владе РС, на та места високошколска установа може уписати студенте са основне листе у статусу самофинансирајућих студената. Укупан број студената уписан на студијски програм не може бити већи од броја студената из дозволе за рад.
  • Факултети су у обавези да приложена документа користе само у ову сврху и да их чувају у складу са Законом о заштити података о личности.

Праћење:

  • Приликом уписа на више године студија, студенти који су се уписали преко Програма афирмативне акције у образовни систем у статусу студената који се финансирају из буџета, се не рангирају са осталим студентима већ задржавају буџетски статус ако остваре 36 ЕСПБ у складу са Законом о високом образовању;
  • Факултет је дужан да у свом информационом систему води евиденцију о студентима који су кроз Програм афирмативне мере уписали прву годину студија и остварили право на финансирање из буџета;
  • Студенти који су уписани на основу Програма афирмативне мере уписа припадника ромске националне мањине у статусу студената који се финансирају из буџета имају право на смештај и исхрану у складу са Законом о ученичком и студентском стандарду и годишњим конкурсом за пријем студената високошколских установа у Републици Србији у установе за смештај и исхрану студената.