Upis 2023 - Osnovne akademske studije

Program afirmativne mere za upis pripadnika romske nacionalne manjine

15.05.2023, 10:05

Kandidati, pripadnici romske nacionalne manjine mogu konkurisati na upis na studijske programe Univerziteta u Beogradu i kroz Program afirmativnih mera upisa koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Upis:

  • Kandidati koji žele da u školskoj 2022/2023. godini upišu prvu godinu osnovnih i integrisanih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika na osnovu Programa afirmativne mere upisa pripadnika romske nacionalne manjine, prilikom podnošenja prijave i propisane dokumentacije za upis na studije visokoškolskoj ustanovi prilažu i sledeća dokumenta:
    • izjavu u pisanoj formi da je romske nacionalnostimodel izjave
    • preporuku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjinemodel preporuke
  • Upis na visokoškolsku ustanovu u okviru Programa afirmativne mere upisa pripadnika romske nacionalne manjine u okviru kvote koja je odobrena odlukom Vlade RS za ovu afirmativnu meru može da ostvari student koji je položio prijemni ispit.
  • Posle završenog polaganja prijemnih ispita (ispita za proveru skolonsti i sposobnosti) kandidati koji su se izjasnili za korišćenje Programa afirmativne mere upisa pripadnika romske nacionalne manjine iz tačke 1., a položili su prijemni ispit (ispit za proveru sklonosti i sposobnosti) rangiraju se na posebnoj rang listi, sa koje visokoškolska ustanova upisuje najviše onoliko kandidata koliko je odobreno Odlukom Vlade RS za ovu afirmativnu meru.
  • Studenti koji se na ovaj način ne upišu rangiraju se sa ostalim kandidatima za redovna budžetska mesta.
  • Ukoliko se u okviru Programa afirmativne mere upiše manji broj studenata od broja odobrenog Odlukom Vlade RS, na ta mesta visokoškolska ustanova može upisati studente sa osnovne liste u statusu samofinansirajućih studenata. Ukupan broj studenata upisan na studijski program ne može biti veći od broja studenata iz dozvole za rad.
  • Fakulteti su u obavezi da priložena dokumenta koriste samo u ovu svrhu i da ih čuvaju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Praćenje:

  • Prilikom upisa na više godine studija, studenti koji su se upisali preko Programa afirmativne akcije u obrazovni sistem u statusu studenata koji se finansiraju iz budžeta, se ne rangiraju sa ostalim studentima već zadržavaju budžetski status ako ostvare 36 ESPB u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju;
  • Fakultet je dužan da u svom informacionom sistemu vodi evidenciju o studentima koji su kroz Program afirmativne mere upisali prvu godinu studija i ostvarili pravo na finansiranje iz budžeta;
  • Studenti koji su upisani na osnovu Programa afirmativne mere upisa pripadnika romske nacionalne manjine u statusu studenata koji se finansiraju iz budžeta imaju pravo na smeštaj i ishranu u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu i godišnjim konkursom za prijem studenata visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji u ustanove za smeštaj i ishranu studenata.